Αρχική » Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια χημικά και βιολογικά όπλα θα μπορούσε να έχει η Ρωσία – και τι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια χημικά και βιολογικά όπλα θα μπορούσε να έχει η Ρωσία – και τι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν;

από admin
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια χημικά και βιολογικά όπλα θα μπορούσε να έχει η Ρωσία – και τι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν;

Αξιωματούχοι πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει «σοβαρή ανησυχία» ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις δυνάμεις του ότι σχεδίαζαν την επιχείρηση «ψευδής σημαία», η οποία θα χρησιμοποιούσε έναν ψευδή ισχυρισμό ότι η Ουκρανία έχει τέτοια όπλα ως δικαιολογία για τη Ρωσία να αναπτύξει τα δικά της.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε τη στρατηγική ως «κατευθείαν έξω από το βιβλίο τους» , καθώς είναι η ίδια που χρησιμοποίησε ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία Μπασάρ αλ Άσαντ για τη διεξαγωγή χημικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

το Sky News ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στην ιστορία της Ρωσίας στη χρήση χημικών όπλων – και τι θα μπορούσε να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τώρα.

Γιατί η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία;


Αν και έχει υπογραφεί στη Σύμβαση του 1997 για τα Χημικά Όπλα, η οποία της απαγορεύει την ανάπτυξη, χρήση ή αποθήκευση τους, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι γνωστό ότι τα έχει χρησιμοποιήσει.

Οι αρχηγοί πληροφοριών του Πενταγώνου και του Υπουργείου Άμυνας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το Κρεμλίνο κατασκευάζει ισχυρισμούς η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν χημικά ή βιοόπλα.

Λένε ότι ο κ. Πούτιν θέλει να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για τη χρήση παρόμοιων όπλων στον ουκρανικό λαό. Η Ρωσία άρχισε να κάνει αυτές τις κατηγορίες για πρώτη φορά πέρυσι – πριν από την εισβολή.

Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι υπήρχαν 120 Αμερικανοί μισθοφόροι στην κατεχόμενη περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας στους οποίους είχαν δοθεί «δεξαμενές χημικών για να διαπράξουν προκλήσεις».

Μια εβδομάδα μετά τη σύγκρουση στις 3 Μαρτίου, ο συνάδελφός του υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι μάχες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημιές στις χημικές και βιολογικές εγκαταστάσεις τους εκεί.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν χημικές ή βιολογικές εγκαταστάσεις εντός της Ουκρανίας – απλώς τις βοηθούν να προστατεύουν τα μη στρατιωτικά βιολογικά εργαστήριά τους.

Στις 9 Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος του τμήματος του κ. Λαβρόφ είπε ότι ανακάλυψε ένα πρόγραμμα στρατιωτικών βιολογικών όπλων εντός της Ουκρανίας, με εργαστήρια στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό να ερευνούν πώς να χρησιμοποιούν νυχτερίδες και πτηνά για τη διάδοση θανατηφόρων παθογόνων όπως ο άνθρακας.

Αλλά ο Δρ Brett Edwards, ανώτερος λέκτορας δημόσιας πολιτικής και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Bath, είπε στο Sky News: «Υπάρχουν εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται εκεί πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά είναι εγγεγραμμένα, νόμιμα εργαστήρια, δεν υπάρχει τίποτα σκοτεινό σε αυτά. .”

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως «παράλογη προπαγάνδα», για την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Στην τελευταία του καθημερινή ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy πρόσθεσε: “Δεν αναπτύχθηκαν χημικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στη γη μου. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό”.

Πότε τα έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στο παρελθόν;

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας, τον Οκτώβριο του 2002, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν ένα αέριο που περιείχε το οπιοειδές καρφεντανίλ όταν οι Τσετσένοι αντάρτες εισέβαλαν σε θέατρο της Μόσχας και πήραν ανθρώπους ομήρους.

Η ουσία – 10.000 πιο ισχυρή από τη μορφίνη – σκότωσε 120 από τους ομήρους.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2004, οι τοξικολόγοι διαπίστωσαν ότι ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο είχε δηλητηριαστεί από τη χημική ουσία TCDD.

news.sky

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards