ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ΛΟΝΔΙΝΟ, 25 Μαΐου (Reuters) – Ένας νέος ιστότοπος που δημοσίευσε διαρροή email από αρκετούς κορυφαίους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με Ρώσους hackers, σύμφωνα με αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας της Google και πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο ιστότοπος – με τίτλο “Very English Coop d’Etat” – αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό κατάσκοπο, Richard Dearlove , την κορυφαία ακτιβίστρια του Brexit, Gisela Stuart, τον ιστορικό υπέρ του Brexit, Robert Tombs  και άλλους υποστηρικτές του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ που οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την αυθεντικότητα των email, αλλά δύο θύματα της διαρροής την Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει στόχος hackers και κατηγόρησαν τη ρωσική κυβέρνηση.

«Γνωρίζω καλά μια ρωσική επιχείρηση εναντίον ενός λογαριασμού Proton που περιείχε email προς και από εμένα», είπε ο Dearlove, αναφερόμενος στην υπηρεσία email ProtonMail. Ο Dearlove, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 μεταξύ 1999 και 2004, είπε στο Reuters ότι το υλικό που διέρρευσε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή «δεδομένου του πλαισίου της παρούσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Tοομπς ανέφερε σε ένα email ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γνώριζαν αυτή τη ρωσική παραπληροφόρηση που βασίζεται σε παράνομο hacking.

Αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Ο Στιούαρτ, ο οποίος προήδρευσε της εκστρατείας Vote Leave της Βρετανίας το 2016, δεν απάντησε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τού έστειλε το Reuters

Ο Shane Huntley, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, είπε στο Reuters ότι ο ιστότοπος “English Coop” ήταν συνδεδεμένος με την εταιρεία που ανήκει στην Alphabet Inc (GOOGL.O) που την γνώριζε ως “Cold River”, μια ομάδα hacking με έδρα τη Ρωσία.

Το πώς ελήφθησαν τα email είναι άγνωστο και ο ιστότοπος που τα φιλοξενούσε δεν έκανε καμία προσπάθεια να εξηγήσει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή. Τα μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν κυρίως μέσω του ProtonMail. Η ProtonMail αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αξιολόγηση της Google σχετικά με έναν ρωσικό σύνδεσμο στον ιστότοπο, αλλά ο Thomas Rid, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε ότι ο ιστότοπος θύμιζε προηγούμενες επιχειρήσεις hack-and-leak που αποδίδονταν σε Ρώσους hackers.

reuters

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here