Αρχική » Τι συμφωνίες επιδιώκει η Κίνα στον Ειρηνικό και γιατί είναι όλοι τόσο ανήσυχοι;

Τι συμφωνίες επιδιώκει η Κίνα στον Ειρηνικό και γιατί είναι όλοι τόσο ανήσυχοι;

από admin
Τι συμφωνίες επιδιώκει η Κίνα στον Ειρηνικό και γιατί είναι όλοι τόσο ανήσυχοι;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ξεκινά μια μεγάλη περιοδεία στα κράτη του Ειρηνικού εν μέσω ανησυχιών της Δύσης για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου για την περιοχή

Γιατί όλοι μιλούν για την Κίνα στον Ειρηνικό ξαφνικά;
Οι φιλοδοξίες της Κίνας στον Ειρηνικό προσέλκυσαν για πρώτη φορά την προσοχή τον Μάρτιο, όταν διέρρευσαν νέα για ένα σχέδιο συμφωνίας ασφαλείας που θα παρείχε στον κινεζικό στρατό και την αστυνομία σημαντική πρόσβαση στα νησιά του Σολομώντα.

Η είδηση ​​εξέπληξε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία , τους παραδοσιακούς εταίρους ασφαλείας του Σολομώντα, καθώς και άλλα έθνη του Ειρηνικού και τις ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα -καθώς ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ξεκίνησε μια δεκαήμερη επίσκεψη στον Ειρηνικό λαμβάνοντας οκτώ χώρες- κυκλοφόρησε είδηση ​​ότι το Πεκίνο επιδιώκει να εξασφαλίσει μια σαρωτική συμφωνία οικονομικής ασφάλειας με 10 χώρες που αυτό σημαίνει δραματική επέκταση της επιρροής του στην η περιοχή.

Γιατί ανησυχούν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ;

Και οι τρεις χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μια αυξημένη κινεζική παρουσία ασφαλείας στον Ειρηνικό θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, με τον μεγαλύτερο φόβο σχετικά με τη συμφωνία με τα Νησιά Σολομώντα να είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στα νησιά, μόλις 2.000 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Το Πεκίνο και η Honiara έχουν αρνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, το αναφερόμενο ενδιαφέρον της Κίνας να συνάψει παρόμοια συμφωνία με το Κιριμπάτι , προκάλεσε ανησυχία λόγω των αλιευτικών πόρων και της γεωστρατηγικής της θέσης στον κεντρικό Ειρηνικό. Το Κιριμπάτι και οι Νήσοι Σολομώντα είχαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν μέχρι το 2019 , όταν άλλαξαν την αναγνώριση της Κίνας .

Η είδηση ​​της επίσκεψης του Wang και η πιθανή πολυμερής συμφωνία για την ασφάλεια και την οικονομία θα έχουν θέσει νέο κώδωνα κινδύνου στην Ουάσιγκτον, την Καμπέρα και το Ουέλινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Σολομώντος, Jeremiah Manele (L) και ο επικεφαλής πρωτοκόλλου Walter Diamana (R) συνοδεύουν τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi (C) κατά την άφιξή του στην Honiara την Τετάρτη. Φωτογραφία: AFP/Getty Images

«Όταν εξετάζετε την έκταση των παγκόσμιων συμφερόντων της Κίνας και το σχετικά μικρό μέγεθος των χωρών του Ειρηνικού, αυτό σας λέει αμέσως ότι το Πεκίνο έχει φιλόδοξα μακροπρόθεσμα σχέδια στην περιοχή», λέει ο Richard McGregor, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας .

Τι κάνουν για αυτό;

Στις πρώτες μέρες της θητείας της, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong, έχει καταστήσει σαφές ότι ο Ειρηνικός θα είναι μία από τις προτεραιότητες της Καμπέρας

Την Πέμπτη ξεκίνησε επίσκεψη στον Ειρηνικό, με συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Φίτζι, Frank Bainimarama, και θα μιλήσει στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού στη Suva στην ημερήσια διάταξη.

Οι ΗΠΑ έστειλαν μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στις Νήσους Σολομώντα τον περασμένο μήνα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία με την Κίνα, με τον πρεσβευτή Daniel Kritenbrink, βοηθό υπουργό Εξωτερικών για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, αρνούμενος αργότερα να αποκλείσει στρατιωτική δράση εάν η Κίνα δημιουργήσει στρατιωτικό βάση στα νησιά του Σολομώντα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση, με την πρωθυπουργό Jacinda Ardern αυτή την εβδομάδα να λέει ότι «δεν ήταν για εμάς να μιλήσουμε εξ ονόματος άλλων χωρών του Ειρηνικού», αλλά ότι το Wellington ήταν «έτοιμο να ανταποκριθεί» στις ανάγκες ασφαλείας στην περιοχή.

Πηγή : theguardian

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards