Αρχική » Σεισμός Θήβα: Νέα επιφανειακή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και προκάλεσε ανησυχία

Σεισμός Θήβα: Νέα επιφανειακή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και προκάλεσε ανησυχία

από admin
Σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα

Νέος σεισμός κοντά στη Θήβα με την δραστηριότητα στην περιοχή να συνεχίζεται και τις αναλύσεις των σεισμολόγων να προκαλούν ανησυχία…


Ο νέος σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 5 περίπου χιλιόμετρα από τη Θήβα στη Βοιωτία. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Ήταν επιφανειακός και παρά το μικρό του μέγεθος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, είχε πει μέσα στην εβδομάδα για τους σεισμούς που σημειώνονται τον τελευταίο καρό στη Θήβα και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Πρόσφατα, είχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. «Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη.

Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.
Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος. «Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό.

Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.

Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.

   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards