Αρχική » Σοκ στην Ευρώπη -Οι ΗΠΑ την βυθίζουν σε ολοκληρωτικό μπλακάουτ

Σοκ στην Ευρώπη -Οι ΗΠΑ την βυθίζουν σε ολοκληρωτικό μπλακάουτ

από admin
Σοκ στην Ευρώπη -Οι ΗΠΑ την βυθίζουν σε ολοκληρωτικό μπλακάουτ

Οι ΗΠΑ βυθίζουν σε ολοκληρωτικό μπλακάουτ την Ευρώπη: “Δεν έχουμε άλλο πετρέλαιο και αέριο” – Κατέρρευσαν τρεις εταιρείες Φ.Α. στην Γερμανία .

Σοκ στην Ευρώπη προκαλεί η αποκάλυψη των Financial Times: Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και LNG δεν έχουν την δυνατότητα να «διασώσουν» ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώνα του 2023 αυξάνοντας και άλλο την άντληση ενεργειακών πόρων.

Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι μία μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι» , «δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή της, ούτε αναφορικά με το πετρέλαιο, ούτε και με το φυσικό αέριο», είπαν στους FT εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης, ούτε στον έναν τομέα, ούτε στον άλλον».

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει σοκ καθώς επίκειται η εφαρμογή της απόφασης για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αργό, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ είναι υπαρκτό (και διόλου απίθανο) το σενάριο ενός ολοκληρωτικού μπλακάουτ στο αέριο από την πλευρά της Μόσχας.

Εάν το ρεπορτάζ των FT αληθεύει, τότε τα πράγματα προμηνύονται πολύ δύσκολα για τους Ευρωπαίους κατά τους μήνες που έρχονται.

Εξάλλου, η ίδια η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει προβλέψει πως η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών», οι οποίες εδώ και εβδομάδες έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βιλ Βανλόχ, επικεφαλής της Quantum Energy Partners, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

«Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης. Ούτε στο πετρέλαιο ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

«Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, προβλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι τον χειμώνα.

Η Γερμανία κρατικοποιεί τρεις εταιρείες φυσικού αερίου για να μην καταρρεύσει η αγορά ενέργειας
Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου σε ένα ιστορικό βήμα για να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Η κρατικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση», τόνισαν σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να βγει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσαν.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards