Αρχική » Βομβαρδίστηκε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης: Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Βομβαρδίστηκε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης: Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

από admin
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Παρασκευή τις ουκρανικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, λέγοντας πως αποφεύχθηκε διαρροή ραδιενέργειας μόνο από τύχη. Βομβαρδίστηκε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης: Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Παρασκευή τις ουκρανικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, λέγοντας πως αποφεύχθηκε διαρροή ραδιενέργειας μόνο από τύχη.

Όπως υποστήριξε, ως αποτέλεσμα μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα μιας μονάδας και διεκόπη η παροχή ενέργειας σε μια άλλη. Επιπλέον, η κοντινή πόλη του Ενερχοντάρ αντιμετώπιζε προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ευτυχώς τα ουκρανικά βλήματα δεν χτύπησαν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και καυσίμων και τις εγκαταστάσεις οξυγόνου κοντά και αποφεύχθη έτσι μια μεγαλύτερη φωτιά και ένα πιθανό δυστύχημα με ραδιενέργεια» αναφέρεται.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, είπε νωρίτερα πως η Ρωσία είχε βομβαρδίσει τον σταθμό, μα ότι ήταν ακόμα σε λειτουργία και δεν είχαν εντοπιστεί εκλύσεις ραδιενέργειας. Δύο από τους έξι αντιδραστήρες λειτουργούν ακόμα.

«Οι πιθανές συνέπειες από το να πληγεί ένας αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σε λειτουργία αντιστοιχούν στη χρήση μιας ατομικής βόμβας» ανέφερε μέσω Twitter το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε «πολλαπλές προκλήσεις» στον σταθμό.

Η διοίκηση που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στο Ενερχοντάρ είπε την Παρασκευή ότι οι γραμμές ηλεκτροδότησης στον σταθμό είχαν κοπεί λόγω ουκρανικού πλήγματος πυροβολικού. Τις εγκαταστάσεις συνεχίζουν να διαχειρίζονται Ουκρανοί τεχνικοί.

Το Ενερχοντάρ και ο κοντινός πυρηνικός σταθμός κατελήφθησαν από ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου και είναι ακόμα κοντά στην πρώτη γραμμή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί τον σταθμό ως ασπίδα για τις δυνάμεις της και η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τις δυνάμεις της από θέσεις κοντά στον σταθμό.

Αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία είπε την Τετάρτη, ωστόσο, πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις κατά του σταθμού με δυτικά όπλα.

Με πληροφορίες από Reuters

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards