Αρχική » ΔΕΘ: Αύξηση μισθών και συντάξεων – Επίδομα και διπλό δώρο σε ευάλωτους τα Χριστούγεννα

ΔΕΘ: Αύξηση μισθών και συντάξεων – Επίδομα και διπλό δώρο σε ευάλωτους τα Χριστούγεννα

από admin
ΔΕΘ: Αύξηση μισθών και συντάξεων - Επίδομα και διπλό δώρο σε ευάλωτους τα Χριστούγεννα ΔΕΘ Κοινωνικό πακέτο Μισθοί συντάξεις Δώρο

«Κλειδώνει» έως την Παρασκευή το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνει ευρύτερες παροχές από εκείνες που είχαν αρχικά υπολογιστεί, λόγω των περιθωρίων που δημιουργεί η ανάπτυξη της οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο και η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται ανοίγει «παράθυρο» για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία, καθώς και για τη διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους, θα αυξηθούν οι συντάξεις αλλά και ο κατώτατος μισθός, ενώ πιθανό θεωρείται το σενάριο μικρής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αγγίξει τα 751 ευρώ (επιστρέφοντας σε προ μνημονίων επίπεδα), αλλά και τo στεγαστικό πρόγραμμα για νέους ως 29 ετών, νέα ζευγάρια και φοιτητές.

Αύξηση συντάξεων
Τριπλή θα είναι η αύξηση που θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2023. Αφενός θα αυξηθούν οι συντάξεις 1,5 εκατομμύριο δικαιούχων από 6% έως έως 7%, αφετέρου θα καταργηθεί η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ νέα αύξηση περιμένει τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Όσο ο ΕΦΚΑ ολοκληρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την δαπάνη που θα κληθεί να εγγράψει στον Προϋπολογισμό του 2023, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αύξησης που θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 η αύξηση διαμορφώνεται από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης διά του 2. Έτσι αν το 2022 (σε ετήσια βάση) ο πληθωρισμός κλείσει στο 6%-7% και η ανάπτυξη στο 4%, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν το 2023 κατά 5% με 5,5% (δηλαδή 3% με 3,5% λόγω του πληθωρισμού και 2% λόγω της ανάπτυξης).

Αν ο πληθωρισμός κλείσει υψηλότερα και η ανάπτυξη στο 4,5%, τότε η αύξηση θα φτάσει ή θα πεξεράσει το 7%.

Μια οριζόντια αύξηση 5% για τις κύριες συντάξεις σημαίνει μια μέση αύξηση της τάξης των 40 ευρώ το μήνα και περίπου στα 480 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση – έπειτα από 12 χρόνια που ήταν στον «πάγο» – υπολογίζεται επί του μικτού ποσού της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης και θα την χάσουν μόνο όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Επιστροφή στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 ολόκληρα χρόνια «περιμένει» τον κατώτατο μισθό, που θα αυξηθεί στα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι 750.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως, ενώ η αύξηση θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, όπως το επίδομα ανεργίας που θα αναπροσαρμοστεί από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Η αύξηση κατώτατου μισθού (διαδικασία) θα ξεκινήσει νωρίτερα, τον Ιανουάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθεί προσπάθεια ο νέος μισθός να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του α’ τριμήνου, προκειμένου τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος και στην ακρίβεια.

Φθηνή στέγη για νέους
Οι στεγαστικές παροχές έχουν οριστικοποιηθεί, αφού δεν εξαρτώνται άμεσα -όπως οι άλλες παροχές του πακέτου της ΔΕΘ- από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα θα προβλέπει χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αγορά πρώτης κατοικίας. Το ύψος των δανείων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να καλύψει την αγορά ενός μικρού διαμερίσματος σε μια περιοχή όπου οι τιμές της αγοράς ακινήτων είναι συμφέρουσες.

Ο προϋπολογισμός για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα αρχικά θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ και προέρχεται από την εισφορά υπέρ του ΟΕΚ που εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, παρά την κατάργηση του ΟΕΚ με το δεύτερο μνημόνιο το 2013.

Ειδικότερα, οι επιλογές που προωθούνται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια αφορούν:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας
  • Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο επισκευής – ανακαίνισης πρώτης κατοικίας.
  • Άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και εν συνεχεία αγορά του σπιτιού με έκπτωση τιμής ίση με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards