Αρχική » Σχεδόν 300 ευρώ το έκτακτο «δώρο Πάσχα» – Ποιοι θα το πάρουν και πότε

Σχεδόν 300 ευρώ το έκτακτο «δώρο Πάσχα» – Ποιοι θα το πάρουν και πότε

από admin
ΕΦΚΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για τo έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ - Δείτε αν είστε δικαιούχος

Λίγο πριν το Πάσχα εκτιμάται ότι θα δοθεί το «δώρο» στους ασθενέστερους, το οποίο ο πρωθυπουργός ονόμασε «επιταγή ακρίβειας» (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά εδώ) – Τα σενάρια για δικαιούχους και ποσά – Οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.


Η κατάσταση στην Ουκρανία είχε «παγώσει» κάθε συζήτηση για το έκτακτο «δώρο Πάσχα». Ωστόσο, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να σαρώνει τη χώρα, κρίνεται επιτακτική η βοήθεια στους ασθενέστερους. Αυτό είπε άλλωστε και ο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ανακοινώσεις για την «επιταγή ακρίβειας» θα γίνουν εντός Μαρτίου, ενώ η πληρωμή θα γίνει άμεσα και σίγουρα πριν από το Πάσχα.

Ειδικότερα, εντός του Μαρτίου, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που πλήττονται από το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, όπως επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ, Πέμπτη 3/3, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ονομάζοντάς το μάλιστα «επιταγή ακρίβειας».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «θα υπάρχουν εξαγγελίες, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα πρόκειται για μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».

Η επιταγή ακρίβειας θα αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μία εφάπαξ ενίσχυση, το ύψος της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, προκειμένου άνθρωποι που έχουν ανάγκη να βοηθηθούν εν μέσω πολέμου, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Τα στοιχεία που περιμένουν στο Υπουργείο Οικονομικών είναι, από τη μία, η ανάπτυξη για το 2021, που ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ και το άλλο είναι η πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ανάπτυξη μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα έκπληξη, που αν επιβεβαιωθούν θα δείξουν ανάπτυξη τουλάχιστον 9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικός αξιωματούχος έχει δηλώσει προ ημερών ότι «η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 8,5%».

Αναφορικά με τα έσοδα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκαν το Φεβρουάριο, τηρουμένων των αναλογιών, ικανοποιητικά, καλύπτοντας έτσι τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου.

Ο στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να μην περιοριστεί στενά στους πιο αδύναμους, αλλά να πάει και πιο πέρα.

«Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη», υπογράμμισε στον Alpha ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας γιατί σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να μειωθούν έμμεσοι φόροι, όπως ο ΕΦΚ στα καύσιμα ή ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Δικαιούχοι για την «επιταγή ακρίβειας»

Την «επιταγή ακρίβειας» εκτιμάται ότι θα την λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ το ύψος της θα είναι έως 300 ευρώ.

Προτεραιότητα θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Από εκεί και πέρα, πάντως, η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί μία πραγματική σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση και έναν εφιάλτη για τους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

Σημείωσε επίσης ότι «θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, όμως, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές είναι προφανές ότι θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».

«Πρέπει να κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Εθνικές πολιτικές: στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με όλους τους τρόπους, επιδότηση των λογαριασμών πρωτίστως της ηλεκτρικής ενέργειας, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα ότι τα νοικοκυριά τα οποία έχουν χαμηλή κατανάλωση, μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα έχουν δει μικρές αυξήσεις. Άλλα νοικοκυριά, που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, έχουν δει μεγαλύτερες αυξήσεις».

Συνέχισε λέγοντας: «θα συνεχίσουμε, λοιπόν, την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο χειμώνας οπότε θα γλυτώσουμε τουλάχιστον από την επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά το ηλεκτρικό θα εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα».

Αναμένεται στήριξη από την Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτός από εθνικό. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

«Δεν ξέρω ακόμα ποια μορφή θα πάρει αυτή. Πιστεύω σίγουρα, όμως, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρώπη να έχουμε μια πρόσθετη στήριξη, γιατί απλούστατα η κρίση αυτή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα».

Με πληροφορίες από imerisia.gr

   
Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards