Αρχική » Η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους σε «άνευ προηγουμένου» ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους σε «άνευ προηγουμένου» ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

από admin
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν ξεκίνησαν το μεσημέρι τοπική Η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους σε «άνευ προηγουμένου» ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα εκτόξευσε αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν καθώς ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν ξεκίνησαν το μεσημέρι τοπική ώρα (04:00 GMT) της Πέμπτης και θα συνεχιστούν μέχρι την ίδια ώρα της Κυριακής.

Ο ανώτερος συνταγματάρχης Shi Yi, εκπρόσωπος της Διοίκησης σε δήλωση του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πυραυλικές δυνάμεις σε πολλές τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα εκτόξευσαν διάφορους τύπους πυραύλων που μεταφέρουν συμβατικές κεφαλές σε καθορισμένα ύδατα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

Όλοι οι πύραυλοι έπληξαν στόχους με ακρίβεια, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στόχος των ασκήσεων ήταν να δοκιμαστεί η ακρίβεια των πυραύλων και η ικανότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση του εχθρού ή ο έλεγχος μιας περιοχής.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αναγνώρισε τους πυραύλους ως βαλλιστικά όπλα κατηγορίας Dongfeng, αλλά δεν είπε πού προσγειώθηκαν οι πύραυλοι. Καταδίκασε τις ασκήσεις ως «παράλογες ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη».

Οι έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν όπου η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι την Κυριακή [Al Jazeera]

Η τελευταία φορά που η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους σε ύδατα γύρω από την Ταϊβάν ήταν το 1996, εν όψει της επανεκλογής του προέδρου Lee Teng-hui, ο οποίος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο έτος.

Το Πεκίνο, το οποίο είχε απειλήσει με «σοβαρές συνέπειες» για την επίσκεψη της Πελόζι, ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να πάρει τον έλεγχο του νησιού.

Σε συναγερμό η Ταϊβάν

«Σε περίπτωση μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης, είναι πιθανό τα επιχειρησιακά σχέδια που επαναλαμβάνονται αυτή τη στιγμή να μεταφραστούν απευθείας σε πολεμικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο κινέζος στρατιωτικός ειδικός στην ηπειρωτική Κίνα, Σονγκ Ζονγκπίνγκ.

Ένας άλλος ειδικός, ο Zhang Xuefeng, είπε στην εφημερίδα Global Times ότι «αν οι συμβατικοί πύραυλοι του PLA εκτοξευτούν από την ηπειρωτική χώρα προς τα δυτικά της Ταϊβάν και χτυπούν στόχους στα ανατολικά της, αυτό σημαίνει ότι οι πύραυλοι θα πετούσαν πάνω από το νησί». Αυτό θα ήταν «άνευ προηγουμένου», φέρεται να είπε.

Μερικές από τις έξι περιοχές όπου το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι διεξάγονται οι ασκήσεις εμπίπτουν στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν.

Το νησί έχει ήδη προειδοποιήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες και τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτές τις τοποθεσίες.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του νησιού παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες του PLA.

Η Ταϊβάν «θα διατηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει πόλεμο και με μια στάση «να μην κλιμακώνεται η σύγκρουση και να μην προκαλεί διαφωνίες», ανέφερε το υπουργείο στη δήλωσή του.

Νωρίτερα αποκάλυψε ότι ύποπτα κινεζικά drones είχαν πετάξει πάνω από τα νησιά Kinmen, ταϊβανέζικα εδάφη στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Κίνας, και είχε εκτοξεύσει φωτοβολίδες για να τα απομακρύνει..

AL JAZEERA- Photo:[Hector Retamal/AFP]

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards