Αρχική » Reuters: Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας

Reuters: Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας

από admin
Η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ, στη Βουλή, ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη ενόσω αυτός διεξήγαγε έρευνα για τραπεζικά σκάνδαλα, έγινε χθες θέμα στο Reuters. Reuters: Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας

Η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ, στη Βουλή, ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη ενόσω αυτός διεξήγαγε έρευνα για τραπεζικά σκάνδαλα, έγινε χθες θέμα στο Reuters.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Και όχι μόνο το διέψευσε, αλλά διένειμε και non paper στις ιστοσελίδες της λίστας Πέτσα, το οποίο δημοσιεύτηκε από όλες αυτολεξεί, ως δικό τους ρεπορτάζ. Αλλά φαίνεται ότι το Reuters δεν διαβάζει λίστα Πέτσα, ούτε θεωρεί τα κυβερνητικά non papers ως τεκμήρια απόλυτης αξιοπιστίας και εγκυρότητας.

Επιμένει να βασίζεται σε δικές του πηγές και σε δικό του ρεπορτάζ. Και το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει αυτό που διαψεύδει η κυβέρνηση και όχι αυτό που υποστηρίζει.

Το ρεπορτάζ του Reuters

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνoυv οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλo υποκλοπών στη χώρα μας καθώς το Reuters κάνει εκτενή αναφορά στην ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ ότι ο Θανάσης Κουκάκης τελούσε υπό παρακολούθηση.

«Η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών παραδέχεται ότι κατασκοπεύει δημοσιογράφο – πηγές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, με το Reuters να τονίζει τα εξής: «Ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευσε έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο παρούσες πηγές, σε μια αποκάλυψη που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης».

Reuters: Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας

«Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του αρχηγού του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ σε ανώτατους εισαγγελείς για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης.

Σκάνδαλο υποκλοπών – Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους εμπόρους spyware και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης».

«Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN Greece», είπαν στο Reuters δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση.

«Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε στο Reuters ένας από τους βουλευτές που ήταν στην ακρόαση. Ο Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το Reuters.

«Στην ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες αλλά κατά καιρούς μετά από συμβουλές ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε:

«Χωρίς να περάσουμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

«Με εκπλήσσει που τομείς που καλύπτω ως ρεπόρτερ, η οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορεί να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», επισήμανε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για την καταγγελία του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.

«Πέρυσι, όταν ο ισχυρισμός αναφέρθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής. Όμως, αφού ο Ανδρουλάκης υπέβαλε την καταγγελία του στους εισαγγελείς στα τέλη Ιουλίου, αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής, έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσημα από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως και στις δύο περιπτώσεις που, όπως λέει, αφορούν τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης Predator, επικαλούμενος σημαντικά ζητήματα για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζει επίσης το Reuters και κάνει αναφορά στο Predator spyware.

Όπως σημειώνει, το λογισμικό μπορεί να εξάγει κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες και επαφές και να ενεργοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου, επιτρέποντας την παρακολούθηση των συνομιλιών σε κοντινή απόσταση.

Reuters candiadoc

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards