Αρχική » Η επιστήμη αποφάσισε: Μία μπίρα ΚΑΘΕ μέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Η επιστήμη αποφάσισε: Μία μπίρα ΚΑΘΕ μέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

από admin
Η αλήθεια είναι ότι μια μπίρα (ή και δύο) κάθε μέρα, όχι απλά δε θα σε σκοτώσει, αλλά θα κάνει καλό στην υγεία σου.

Η αλήθεια είναι ότι μια μπίρα (ή και δύο) κάθε μέρα, όχι απλά δε θα σε σκοτώσει, αλλά θα κάνει καλό στην υγεία σου. Και μάλιστα θα σου κάνει καλό σε μια σειρά από πράγματα

Τι ξέρουμε για τη μπίρα; Ότι είναι ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ αλλά παχαίνει, φουσκώνει και γενικά καλό είναι να μην πίνεις και συνέχεια. Αλκοόλ έχει, καλό θα κάνει; Κι όμως, γι’ ακόμα μια φορά… κάνουμε λάθος!

Η αλήθεια είναι πως μια μπίρα (ή και δύο) κάθε μέρα, όχι απλώς δε θα σε σκοτώσει, αλλά θα κάνει καλό στην υγεία σου. Και μάλιστα θα σου κάνει καλό σε μια σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα…

Κάνει καλό στην καρδιά σου!

Ιταλοί ερευνητές δηλώνουν σίγουροι. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το κρασί, έτσι και με τη μπίρα, η κατανάλωση μιας μετρημένης ποσότητας σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 42%.

Όμως πέρα απ’ την καρδιά, η “καθημερινή μπίρα” μπορεί να προλάβει μια σειρά ακόμη από ασθένειες όπως ο διαβήτης (τύπου 2), τα προβλήματα στα νεφρά ή ακόμη και… στα μάτια!Είναι αλήθεια. Μια ομάδα Ολλανδών επιστημόνων παρατήρησε πως οι άνθρωποι που επί 4 χρόνια κατανάλωναν καθημερινά από μια μπίρα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, ενώ Φινλανδοί συνάδελφοί τους, συμπέραναν πως μία-δυο μπύρες την ημέρα ρίχνουν σχεδόν στο μισό, την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος πέτρα στα νεφρά του. Τέλος, Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν τη σχέση της καθημερινής κατανάλωσης μπίρας, με την εξαιρετικά μεγάλη μείωση της πιθανότητας για καταρράκτη στα μάτια!

Τέλος, η καθημερινή μπίρα σε κάνει και… εξυπνότερο! Ή τέλος πάντων, αυτό ισχυρίζεται ότι απέδειξε το περιοδικό Consciousness and Cognition, το οποίο έβαλε ανθρώπους να παρακολουθούν ταινίες ενώ ταυτόχρονα έλυναν νοητικά και λεκτικά παζλ. Όσοι είχαν καταναλώσει λίγη (λίγη όμως!) μπίρα πιο πριν, έλυναν τα προβλήματα πιο γρήγορα και πιο σωστά απ’ τους υπόλοιπους.

Το μυστικό ωστόσο, βρίσκεται στην ποσότητα. Μία μπίρα για τις γυναίκες, δύο για τους άντρες σε καθημερινή βάση, θα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν η ποσότητα ξεφύγει… τότε μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα.

Οπότε, να θυμάσαι: Μέτρον άριστον! Όσο υπάρχει μέτρο, τότε η καθημερινή σου μπίρα θα είναι… στην υγειά σου!

Και κάτι που σας ενδιαφέρει….

Μπύρα ή μπίρα;

Μια γλωσσική απορία ετών και ένα λάθος, ακόμη και από μεγάλες ζυθοποιίες, που διαιωνίζεται χωρίς λόγο.

Επιθυμώντας να δώσω μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν η μπίρα γράφεται με «ι» ή με «υ» αυτή είναι πως η σωστή γραφή είναι με «ι».

Η Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη που διδασκόμαστε, βάσει νόμου, στο σχολείο τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή η επίσημη Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρει ρητά πως οι λέξεις δάνεια από άλλες γλώσσες γράφονται όπως προφέρονται και με τον απλούστερο τρόπο. Αυτό σημαίνει με ι, ε, ο και χωρίς διπλά σύμφωνα. Η λογική του κανόνα έγκειται στην αυτονόητη παραδοχή πως ο Έλληνας χρήστης δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει την ετυμολογία και την ορθογραφία της λέξης στην ξένη γλώσσα, έτσι η απόδοση της στα ελληνικά θα πρέπει να γίνεται με τον απλούστερο τρόπο.

Η λέξη μπίρα είναι δάνειο από την γερμανική λέξη bier που μας μεταδόθηκε μέσω της ιταλικής birra. Είναι αξιοσημείωτο πως η γραφή με «υ» δεν δικαιολογείται από πουθενά. Πιο λογικό θα ήταν να βλέπαμε τη γραφή μπίρρα λόγω της ιταλικής, αλλά γι’ αυτό το λόγο ο συντάκτης της Γραμματικής επέλεξε την απλοποίηση καθώς δεν ήταν όλοι γνώστες της ιταλικής.

Έτσι, λοιπόν η γραφή μπίρα θεωρείται η σωστή ενώ η γραφή μπύρα είναι λάθος. Με την ευκαιρία να σημειώσω την ελληνική λέξη ζύθος, με ρίζα το ζέω που σήμαινε βράζω.

Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards