Αρχική » Παραδίδουν χάος: Επτά ανοικτά μέτωπα και 15 προαπαιτούμενα

Παραδίδουν χάος: Επτά ανοικτά μέτωπα και 15 προαπαιτούμενα

από admin
Ο λόγος για κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου

Της Δήμητρας Καδδά

Έχει τοποθετηθεί μόνο ο ένας από τους 69 Γενικούς Γραμματείς και πλέον θεωρείται ανέφικτο να ολοκληρωθεί εντός του έτους η διαδικασία. Καθυστερούν νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ το υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες μέσα στο 2019, ενώ εκκρεμούν σημαντικές παρεμβάσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο λόγος για κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου και πλέον αυτό φαντάζει ανέφικτο, αλλά και για τις 7 εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης που “ξεχειλώνει”. Αφού δηλαδή η κυβέρνηση πήρε τις “δόσεις” των 973 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις στο χρέος), υποσχόμενη να ολοκληρώσει ό,τι ήταν ακόμη στον… δρόμο, μετά αδράνησε ή οπισθοχώρησε.

Η “λίστα” με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και αυτές που βρίσκονται “μπροστά”, περιλαμβάνεται στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ειδική αναφορά γίνεται στο δημοσιονομικό ζήτημα, που πλέον θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο. Καταγράφονται όμως και άλλα πεδία με δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως η διαδικασία clawback στην υγεία, μία νέα “δόση” αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ,Τα 15 προαπαιτούμενα του Ιουνίου

Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα από τα 25 ορόσημα/προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τα μέσα του έτους:

1. Δημοσιονομικό. Αναφέρεται το δημοσιονομικό κόστος μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ των νέων μέτρων και το γεγονός ότι “η υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά”. Ζητούν επίσης να μην επαναληφθεί ζήτημα υποεκτέλεσης των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού.

2. Υγειονομική περίθαλψη – Clawbacks. Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018. Δεν έχει γίνει το 62% της διαδικασίας και “η δημιουργία νέων clawbacks είναι υψηλή”

3. Φορολογία- ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει δέσμευση για μία νέα μερική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τα μέσα του 2019. Ζητείται να προετοιμασθεί το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση αυτής της επικαιροποίησης και η σχετική δημοσιονομική ανάλυση για την εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ.

4. Δημόσια οικονομικά – διαχείριση.  Έντονη κριτική ασκείται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει το υπόλοιπο. Ωστόσο, ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, δηλαδή ήταν κατά 0,3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από την αξία του στο τέλος Αυγούστου 2018. Δηλαδή δεν μειώθηκε ούτε… ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου.

“Ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες οφειλές ιδίως στους τομείς των Ταμείων, και των νοσοκομείων”. Ζητούνται μέτρα επιτάχυνσης.

5. Κοινωνική προστασία. Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας βάσει λειτουργικής αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.  Η εκ των υστέρων αξιολόγηση της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

6. Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σχέδιο μείωσης των NPLs έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών πρέπει να αναθεωρηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019. Επίσης θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση όσον αφορά την έγκαιρη υλοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και την επεξεργασία των αιτήσεων για τον νέο Ν. Κατσέλη. Οι αρχές επίσης δεσμεύτηκαν να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.

7. Δικαιοσύνη. Πρέπει να ολοκληρωθεί  η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της φάσης ΙΙ του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

8. Κεφαλαιακοί έλεγχοι. Συνέχιση της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη. Οι έλεγχοι του κεφαλαίου ακολουθούν  τον δημοσιευμένο χάρτη, αν και δεν σημειώθηκε φέτος χαλάρωση στους περιορισμένους εναπομένοντες περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται.

9. Κτηματολόγιο. Ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών. Αναφορά γινάτι για κινδύνους εφαρμογής. Δεκαπέντε συμβάσεις προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η δέκατη έκτη και η τελευταία που καθυστέρησε λόγω της διαδικασίας προσφυγής που ξεκίνησε από έναν ανεπιτυχή υποψήφιο υπογράφηκε τον Μάιο του 2019. Γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται από τη Βουλή και στον στόχο για ολοκλήρωση των δράσεων έως τα μέσα του έτους.

10. Ενέργεια. Για το μοντέλο Target το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η ανάπτυξή του πριν από το 2020 δεν θα είναι δυνατή.

11. Ιδιωτικοποιήσεις. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, ενώ  στην Μαρίνα Αλίμου υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές και τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (τέλη Ιουνίου) και την υπογραφή της Συμφωνίας Παραχώρησης (τέλος Ιουλίου).

12. Ιδιωτικοποιήσεις. Η διατήρηση της προόδου προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μία σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στην ΔΕΠΑ,  στους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον ΔΑΑ και στην ΕΥΔΑΠ.

13. Υπερταμείο. Ο διορισμός των επαγγελματικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ (ιδίως των εκτελεστικών μελών) εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση λόγω του χαμηλού επιπέδου αμοιβής, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω νομοθετικής δράσης, αναφέρεται.

14.  Δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Ιούνιο του 2019 και νομικές τροποποιήσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

15. Δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωση του 3ου κύκλου αξιολογήσεων κινητικότητας.

Οι 7 “ουρές” της 2ης αξιολόγησης
Οι εκκρεμότητες των θεμάτων της δεύτερης Ενισχυμένης Έκθεσης Επιτήρησης είναι οι εξής:

* Δημοσιονομικά. Παρακολούθηση και η συγκράτηση των δημοσιονομικών κινδύνων.

* Φορολογία. Πρόσληψη προσωπικού στην ΑΑΔΕ. Παραμένει αργή. Ο αναμενόμενος αριθμός προσωπικού στο τέλος του 2019 θα έχει φτάσει τα 12.400 (σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη δέσμευση 12.500).

* Αγορά εργασίας. Παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Ενέργεια – Λιγνιτικές Μονάδες. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση  για τις εθνικές εκλογές η μονομερής απόφαση για την παράταση της προθεσμίας της διαδικασίας για στις 15 Ιουλίου έγινε από τη ΔΕΗ κατόπιν διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας.

* Δημόσια διοίκηση. Έχει ολοκληρωθεί μόνο 1 τοποθέτηση Γ.Γ. από 69 συνολικά που εκκρεμούν. Πλέον είναι απίθανο αυτό να γίνει ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2019.

* Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό. Έντονες καθυστερήσεις και νέοι στόχοι για την έκδοση της άδειας καζίνο, για το μητροπολιτικό πάρκο κλπ.

* Υπερταμείο. Καθυστερεί η ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΟΑΚΑ.

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards