Αρχική » Συντάξεις Ιουνίου – e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές, «ξεπαγώνουν οι αυξήσεις»

Συντάξεις Ιουνίου – e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές, «ξεπαγώνουν οι αυξήσεις»

από admin
Σενάριο για έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, από τις 26 έως τις 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα:

Στις 26 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Στις 27 Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Στις 30 Μαΐου 2022 ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Χατζηδάκης: «Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς»

«Στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει ”ξεπάγωμα” συνολικό των αυξήσεων στις συντάξεις, βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Προβλέπεται μάλιστα ένας υφιστάμενος μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται αυτή η αύξηση, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση του υπουργού ή της κυβέρνησης, αλλά σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο μαθηματικός τύπος τα συνδέει και στο τέλος προσδιορίζεται με αυτό τον τρόπο η αύξηση. Και επειδή αυτή συνδέεται με την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ, θα ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς πόση ακριβώς θα είναι η αύξηση, επειδή δεν ξέρουμε τώρα ποια είναι τα δυο συγκεκριμένα μεγέθη», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως προβλέφθηκε ο μαθηματικός τύπος επειδή «από τη μια υπάρχει πίεση σε νοικοκυριά και συνταξιούχους και από την άλλη υπάρχει πίεση στον προϋπολογισμό».

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια αύξηση για πολλούς συνταξιούχους με το νόμο Βρούτση, που διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς “συνταξιούχοι που είχαν ασφαλιστικό χρόνο πάνω από 30 έτη, είδαν να αυξάνεται η σύνταξή τους μέχρι και σε ποσοστό 7% για κάποιους και αυτό αφορά 224.000 περιπτώσεις”.

Επίσης, “άλλοι συνταξιούχοι, λόγω της παρέμβασης που έγινε στον ίδιο νόμο, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, είδαν το 40% της σύνταξή τους που έπαιρναν μέχρι τότε, να γίνεται 70%”, και επιπλέον, “οι συνταξιούχοι είδαν μια αύξηση λόγω της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%”. “Άρα με διαφορετικούς τρόπους υπήρχε μια κάποια στήριξη ορισμένων ομάδων συνταξιούχων”, επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική πρόοδος, καθώς έχουν κλείσει όλες οι παλιές εκκρεμότητες, δηλαδή έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

“Τώρα, όπου να’ ναι, κλείνουν σχεδόν πλήρως και οι υποθέσεις του 2019, κάτι ελάχιστες έχουν μείνει. Για το 2020 έχουν μείνει πάλι λίγες εκκρεμότητες. Τον Μάιο αναμένεται μια μεγάλη εκκαθάριση και ουσιαστικά το πρόβλημα θα περιοριστεί από εδώ και πέρα στο 2021 όπου και εκεί η μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων έχει εκκαθαριστεί”, ξεκαθάρισε

“Σε σχέση με τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες θα κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι λόγω και των δυο νέων θεσμών που αποφασίσαμε να εισαχθούν, που είναι οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast-track.

Νέοι θεσμοί που συνδυάζουν την εξέλιξη των τεχνολογιών μέσα στον ίδιο τον ΕΦΚΑ με μια καινούργια προσέγγιση εμπιστοσύνης απέναντι στον πολίτη και με κοινή λογική. Είμαστε σε ένα δρόμο αρκετά καλό, υπάρχουν ήδη στοιχεία που το δικαιολογούν”, δήλωσε.

Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι αποφάσεις που βγήκαν για κύριες συντάξεις το 2019 ήταν 123.000 και το 2021 φτάσαμε στις 224.000, δηλαδή μια αύξηση 83%. “Αυτό δεν έγινε τυχαία και μάλιστα έγινε με 900 υπαλλήλους λιγότερους στον ΕΦΚΑ.

Έγινε γιατί εφαρμόστηκαν νέα συστήματα, νέες μέθοδοι, αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες, οργανώθηκε το πράγμα καλύτερα και για αυτό η πρόοδος θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί”, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

   

moneypress

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards