Αρχική » Τουρκία: Υπερπτήση πάνω από τα Ίμια

Τουρκία: Υπερπτήση πάνω από τα Ίμια

από admin
Τουρκία: Υπερπτήση πάνω από τα Ίμια

Μετά το ελληνικό διάβημα για την τουρκική συμμετοχή στη διεθνή νατοϊκή άσκηση Tiger.

Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που είχε πετάξει νωρίτερα πάνω από νησιά στο Αιγαίο πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τα Ίμια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο, ενώ στις 20:29 βρέθηκε πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκαν μετά το ελληνικό διάβημα για τις υπερπτήσεις.

Έντονο το διάβημα διαμαρτυρίας
Θυμίζουμε ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Εκτός της διεθνούς νατοϊκής άσκησης Tiger η Τουρκία

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ ανακαλεί την πρόσκληση προς την τουρκική αεροπορία να πάρει μέρος στη διεθνή άσκηση Tiger, στην οποία λαμβάνουν μέρος αεροσκάφη τύπου F-16 από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με μοίρες Tiger.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται μία πρόσκληση σε διεθνή άσκηση: «Ε, όχι και να συνεκπαιδεύονται με Έλληνες πιλότους, αυτοί που παραβιάζουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι οποίοι ακόμα μπορούν και ζουν επειδή κάποιοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί», ειπώθηκε από ανώτατη στρατιωτική πηγή στο ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, υπήρχε φόβος για ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

   

in.gr

Loading...

You may also like

Αφήστε Σχόλιο

paradrasi.gr

Paradrasi.gr is your news website.. We provide you with the latest breaking news from all over the world.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις!

Τελευταία Άρθρα

@2023 – Διακαιώματα κατωχυρωμένα – created by  Internet Wizards